گام به گام درس پرورده عشق فارسی یازدهم
"پرورده عشق" - تحلیل و بررسی شعر درس ششم فارسی یازدهم
در این مقاله قصد داریم به بررسی و تحلیل شعر "پرورده عشق" از درس ششم فارسی یازدهم بپردازیم و به مفاهیم عمیق و زیبایی که در آن نهفته است، بپردازیم. این شعر یکی از نمونههای بینظیر شعر عاشقانه در ادبیات فارسی است که به زیبایی بیانگر عشقی ناب و خالص است.
قلمرو زبانی
-
پرورده عشق: یعنی پرورش یافته عشق
-
سرمست: یعنی شیدا و مدهوش
-
بیقرار: یعنی بیتاب و ناآرام
-
جانفدا: یعنی عاشقی که حاضر است جان خود را برای معشوق فدا کند
-
عمر باقی: یعنی عمری که از زندگی باقی مانده است
قلمرو ادبی
-
ایهام: در مصراع "هر چه از عمر من باقی مانده است بگیر و به عمر لیلی اضافه کن" ایهام وجود دارد. یعنی هم میتوان معنای ظاهری آن را که همان گرفتن عمر و دادن آن به لیلی است، برداشت کرد و هم میتوان آن را به این صورت تعبیر کرد که عاشق تمام هستی خود را در عشق لیلی گذاشته است و دیگر چیزی از او باقی نمانده است.
-
تشخیص: در مصراع "چون شمع در پای تو سر افکندم" تشخیص وجود دارد. یعنی شاعر خود را به شمع تشبیه کرده است که در پای معشوق خود سوخته و نابود شده است.
-
استعاره: در مصراع "در آتش عشق تو میسوزم و خاکستر میشوم" استعاره وجود دارد. یعنی شاعر خود را به خاکستر تشبیه کرده است که در آتش عشق سوخته و نابود شده است.
-
کنایه: در مصراع "جانفدای لیلی شدم" کنایه وجود دارد. یعنی عاشق حاضر است جان خود را برای معشوق فدا کند.
قلمرو فکری
-
عشق پاک و ناب: این شعر بیانگر عشقی خالص و بدون توقع است. عاشق در این شعر حاضر است تمام هستی خود را در پای معشوق بگذارد و حتی جان خود را برای او فدا کند.
-
فداکاری در راه عشق: این شعر به ما میآموزد که در راه عشق باید از خودگذشتگی و فداکاری کرد. عاشق واقعی حاضر است هر کاری برای معشوق خود انجام دهد.
-
جاودانگی عشق: این شعر به ما میگوید که عشق یک احساس جاودانه است که حتی پس از مرگ نیز ادامه خواهد داشت.
نتیجهگیری
شعر "پرورده عشق" یکی از زیباترین و عاشقانهترین شعرهای ادبیات فارسی است که به زیبایی بیانگر عشق پاک و ناب است. این شعر به ما میآموزد که عشق یک احساس مقدس است که باید آن را گرامی داشت و از آن مراقبت کرد.